Blog

Jak wygląda dieta w domach opieki?

Czerwiec 11, 2021

Po ukończeniu 60. roku życia w organizmie ludzkim zachodzi wiele zmian – pojawiają się m.in. nowe alergie czy zachodzi spowolnienie przemiany materii. Szacuje się, że osoby w tym wieku potrzebują nawet 40% mniej kalorii niż ludzie młodsi. Jednocześnie rozmaite schorzenia czy nietolerancje pokarmowe często wymagają od osób starszych przestrzegania restrykcyjnej diety. Dlatego zapewnienie seniorowi odpowiednio skomponowanych smacznych i pożywnych posiłków stanowi kwestię kluczową dla jego zdrowia i samopoczucia.

Jak powinno wyglądać żywienie pensjonariuszy domu seniora?

Z uwagi na to, że starsze osoby mają mniejsze zapotrzebowanie na kalorie, przygotowywane dla nich posiłki powinny być przede wszystkim lekkostrawne. Nie oznacza to oczywiście, że seniorzy powinni jeść mniej – wciąż bowiem potrzebują odpowiedniej ilości składników odżywczych. Przyrządzając dla nich jedzenie, należy jednak pamiętać, by z jednej strony było ono pełnowartościowe, a z drugiej – nie obciążało zanadto żołądka. Oprócz świeżych i starannie dobieranych składników w domach opieki stosuje się więc zasadę 5 posiłków dziennie – zapewnia to seniorom lekką, a przy tym zdrową i zbilansowaną dietę.

Kolejnym czynnikiem, który jest brany pod uwagę podczas układania menu w domu opieki, są indywidualne potrzeby każdego pensjonariusza oraz związane z nimi zalecenia lekarskie. Specyficznego jadłospisu wymagają np. osoby po przebytym udarze czy zawale. Również seniorzy dochodzący do siebie po różnego rodzaju operacjach potrzebują specyficznej diety, która przyspieszy ich rekonwalescencję i oddali ryzyko kolejnych komplikacji zdrowotnych.

W kwestii indywidualnego menu nie można pominąć również alergii pokarmowych oraz różnego rodzaju nietolerancji, które mogą pojawić się w miarę starzenia. W celu uniknięcia dolegliwości żołądkowych czy poważnych reakcji uczuleniowych u seniorów kucharz w domu opieki w każdym osobnym przypadku stosuje się ściśle do wytycznych lekarza i dietetyka. Cały proces jest regulowany za pomocą odpowiednich informacji wpisanych w kartę danego pensjonariusza.

Przy tym wszystkim należy jednak pamiętać, że nawet najlepszy kucharz i najbardziej czujny opiekun nie zdołają całkowicie uchronić seniora przed problemami żywieniowymi, jeżeli on sam i jego bliscy nie będą trzymać się restrykcji dietetycznych we własnym zakresie. Jeżeli pensjonariusz będzie przyjmował od odwiedzających go osób niezdrowe i szkodliwe dla własnego zdrowia przysmaki, jego stan i samopoczucie z pewnością ulegną pogorszeniu.

Wróć