Menu domu opieki „Rezydencja Seniora”


Wśród rezydentów domu opieki znajdują się seniorzy o różnych upodobaniach kulinarnych. Przywiązujemy duża wagę do kompilowania posiłków dla naszych podopiecznych, gdyż układ pokarmowy osoby starszej funkcjonuje inaczej niż u młodego człowieka. Gościom naszego domu opieki serwujemy 5 posiłków dziennie o regularnych porach. W naszym jadłospisie nigdy nie brakuje owoców i warzyw, przetworów mlecznych o mniejszej zawartości tłuszczu oraz mięsa i ryb. Dbamy, by nasi seniorzy pili dziennie m.in. 2 litry płynów.

Potrawy przygotowujemy na różne sposoby. Wiele z nich gotujemy na parze lub wodzie oraz dusimy bez tłuszczu np. w folii. Unikamy soli i różnego rodzaju gotowych sosów. Zamiast nich stosujemy zioła, które sprawiają, że potrawy nie są mdłe. Seniorom, szczególne tym korzystającym z diety lekkostrawnej, ograniczamy spożycie węglowodanów prostych np. cukru i słodyczy. Wszelkie decyzje dietetyczne konsultujemy wcześniej ze specjalistami, tak by pensjonariusze domu opieki mogli jeść zdrowo i smacznie.

Podopiecznym domu opieki możemy zaoferować także wyłącznie dietę lekkostrawną. Wówczas do przyrządzania posiłków będziemy używać jedynie produktów, takich jak m.in. chudy nabiał, wędliny drobiowe, pieczywo np. graham, owoce bez skórek i pestek oraz drobne kasze. Gdy tylko zauważymy, że senior nie toleruje któregoś z produktów, od razu usuwamy go z jadłospisu.


To, co sprawia że jesteśmy najlepsi